Suomalaista talviurheiluosaamista markkinoidaan Pekingin talviolympialaisten järjestäjille – Rovaniemi kisassa mukana

Rovaniemeläiset olivat mukana CSIF- China Skiing Industry Forum Skiing and Ice Facilities and Equipment Expo –messuilla, joka järjestettiin osana Pekingin talviurheiluviikkoa.

Pekingissä 9.-12. toukokuuta järjestetty talviurheiluviikko on esitellyt suomalaista urheilualan matkailu-, tapahtuma-, infrarakennus-, valmennus- ja välineosaamista Pekingin vuoden 2022 talviolympialaisten järjestäjille. Mikäli kiinalaisten Suomea kohtaan osoittama kiinnostus konkretisoituu toivotulla tavalla myös rovaniemeläisillä  yrityksillä ja urheilualan toimijoilla on edessään useita työntäyteisiä vuosia.

Pekingin talviurheiluviikon järjestelyissä ovat olleet mukana Rovaniemen Kehitys Oy, Rovaniemen kaupunki, Lahti Region, Lahden Seudun Kehitys LADEC ja Lahden sekä Heinolan kaupunki yhteistyössä  Helsinki Business Hubin kanssa. Pekingin talviurheiluviikolle osallistui toistakymmentä suomalaista yritystä ja toimijaa. Rovaniemeltä mukana oli Olympic Training Center Santasport Rovaniemi.

”Kiinalaiset pitävät enemmän kokonaistarjonnasta kuin yksittäisistä tuotteista tai palveluista. Talviurheilun osalta se tarkoittaa infrastruktuurin rakentamista, valmennusta, talviurheilumatkailua ja välineitä. On tärkeää, että pystymme yhteistyössä koko Suomena vastaamaan kiinalaisten odotuksiin kaikilla heidän toivomillaan talviurheilun sektoreilla”, Rovaniemen Kehitys Oy:n varatoimitusjohtaja Heikki Kontiosalo toteaa.

Kontiosalo kertoo, että Kiinan valtio on asettanut tavoitteeksi saada 300 miljoonaa kiinalaista talviurheilun pariin olympialaisiin mennessä. Tämä tarkoittaa liiketoimintamahdollisuuksia suomalaiselle talviurheiluosaamiselle, valmennusosaamiselle sekä matkailulle.

Talviurheilun tapahtumaviikko alkoi tiistaina 9.5. Pekingissä Suomen suurlähettilään residenssissä järjestetyllä talviurheiluiltapäivällä. Paikalle saapui n. 60 Pekingin talviolympialaisten järjestelykomitean edustajia sekä muita toimijoita, jotka kertoivat olympialaisten tarjoamista mahdollisuuksista suomalaisille yrityksille. Lisäksi paikalla oli useita paikallisten kontaktien kautta kutsun saaneita tahoja.

Osana Pekingin talviurheiluviikkoa järjestettiin CSIF- China Skiing Industry Forum Skiing and Ice Facilities and Equipment Expo -messut, jossa oli läsnä useita satoja kiinalaisia yritysjohtajia sekä päättävässä asemassa olevia henkilöitä.

”Messujen tärkein anti on suomalaisen talviurheilu- ja talviosaamisen esittely ja kontaktien solmiminen. Kiinalaisessa yrityskulttuurissa ei välttämättä tapahdu suuria asioita ensimmäisellä tapaamisella. Suhteet ovat tärkeitä, ja kun luottamus on saavutettu, asiat voivat edetä nopeallakin aikataululla ja silloin on hyvä olla valmis toimimaan nopeasti, Suomen osalta tapahtumaviikon organisoinnista vastaava Helsinki Business Hubin Senior Advisor Irma Ylikangas toteaa.

Kiinan ja Suomen presidenttien huhtikuussa allekirjoittama maiden välisen yhteistyön syventämisen sopimus edesauttaa suomalaisten yritysten mahdollisuuksia Kiinan markkinoilla. Talviurheilu on mainittu yhtenä yhteistyön osa-alueena.

”Mittakaava ja mahdollisuudet ovat huikeita. Jos Suomessa rakennetaan 1-2 jäähallia vuodessa, Kiinassa niitä olisi tarve tehdä ennen Pekingin talviolympialaisia useita satoja Potentiaali on valtava”, Ylikangas toteaa.

Vuoden 2022 talviolympialaisten täysin uudet pohjoismaisten lajien kilpailu- ja majoituspaikat rakennetaan Zhangjiakoun kaupunkiin, josta on kolmen tunnin automatka ja tunnin junamatka Pekingistä.

Rakentamisen lisäksi kiinalaisia kiinnostaa kokonaisvaltainen talviurheilun kehittäminen. Kiinan tavoitteena on myös menestyä omissa olympiakisoissaan. Irma Ylikangas toivoo, että olympiaprojektissa on mukana paljon sinivalkoista väriä.

”Pienikin pala kakusta riittää, sillä monille mukana oleville toimijoille se tarkoittaisi joka tapauksessa mittavan kokoluokan projektia ja kiirettä useammaksi vuodeksi eteenpäin.”

OTC_R_Lisätietoja: Heikki Kontiosalo, Rovaniemen Kehitys Oy puh. +358 40 5454 377 heikki.kontiosalo@rovaniemi.fi