Sadat pikkutontut juhlivat Unicefin tunnustusta Rovaniemelle

IMG_3979
Rovaniemi sai Unicefilta tunnustuksen lapsiystävällisyydestä

Suomen Unicef on myöntänyt Rovaniemen kaupungille Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen jo toisen kerran. Ensimmäinen tunnustus myönnettiin vuonna 2015, ja se on voimassa kaksi vuotta kerrallaan.

Tunnustuksen uusiminen on osoitus siitä, että Rovaniemi on onnistunut edistämään lasten oikeuksia ja osoittanut uskottavasti, että tekee niin myös jatkossa.

Rovaniemen saamaa tunnustuksesta juhlittiin Lordin aukiolla Tonttukaruselli-tapahtumassa, johon kokoontui satoja pikkutonttuja. Rovaniemen kaupunki kutsuu kaikki kaupunkilaiset ja matkailijat jo kolmatta kertaa seuraamaan, miten yli 500 lasta laulaa ja leikkii jouluisia ja talvisia laululeikkejä. Tonttukarusellissa esiintyy lapsia Napapiirin päiväkodista, Saarenputaan päiväkodista, Saamenkielisestä päiväkodista, Pohjoissaamen kielipesästä, Päiväkoti Asemapäälliköstä ja Päiväkoti Tiitiäisestä.

IMG_3985

Lapsiystävällisen Rovaniemen arvot yhteiset Joulupukin kanssa

Unicefin Lapsiystävällinen kunta -malli perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen ja Unicefin kansainväliseen Child Friendly Cities -malliin. Mallissa kunta sitoutuu edistämään lapsen oikeuksia kunnan päätöksenteossa, hallinnossa ja palveluissa. Mallissa on tällä hetkellä mukana 16 suomalaista kuntaa.

Unicef haluaa tunnustuksen myötä kiittää Rovaniemeä laajamittaisesta työstä lasten ja nuorten osallisuuden edistämiseksi. Lisäksi Unicef haluaa kiittää kaupunkia ennakkoluulottomasta tavasta, jolla monia eri lasten ja nuorten toimintoja on lähdetty kehittämään.

”Kaupungin nuorisopalvelut jalkautuvat hienosti nuorten arkiympäristöihin kouluille ja kauppakeskuksiin. Lisäksi esimerkiksi liikkuvan nuorisotyön pikkubussi Rolleri kiertää kylillä kirjaston ja nuorisopalveluiden yhteistoimintana”, kertoo Unicefin asiantuntija Sanna Koskinen.

Lapsiystävällinen kunta -mallissa yksi tärkeistä kehittämiskohteista on yhdenvertaisuus.

”Rovaniemellä on panostettu työntekijöiden yhdenvertaisuuskoulutukseen muun muassa varhaiskasvatuksessa ja nuorisopalveluissa. On hienoa, että kaupungissa on myös oma yhdenvertaisuuskouluttaja”, iloitsee Suomen Unicefin pääsihteeri Marja-Riitta Ketola.

Rovaniemen ja Joulupukin yhteiset arvot – hyväntekeväisyys, lasten hyvinvointi ja kiltteys – ovat kaupungille tärkeitä. Joulupukki toteaakin itse elävänsä satujen ja tarinoiden maailmassa, jossa lasten oikeudet ja hyvinvointi ovat kaikista arvokkaimpia asioita. Näihin Joulupukin viisaisiin sanoihin on lapsi- ja nuorisopoliittisen ohjausryhmän puheenjohtaja Merja Tervon helppo yhtyä:

”Unicefin Lapsiystävällinen kunta -yhteistyö tuo mukanaan rakennusmateriaalia, jonka avulla Rovaniemen kaupunki yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa rakentaa pala palalta Rovaniemestä yhä parempaa paikkaa lapsille ja nuorille asua, elää ja harrastaa”, Tervo sanoo.

Rovaniemellä asuu aktiivisia nuoria, jotka haluavat aidosti osallistua päätöksentekoon ja osaltaan vaikuttaa siihen, että Rovaniemi on edelleen vetovoimainen kaupunki myös nuorille.

”Nuoret ovat merkittävä väestönosa Rovaniemellä. On hienoa, että meitä kuunnellaan – eikä vain kuulla. Rovaniemi on aina minun henkinen kotipaikkani. Vaikka elämä kuljettaisi minne, muistan aina, kuinka hienoa täällä on ollut asua ja vaikuttaa”, nuorisovaltuuston 2. varapuheenjohtaja Joni Nieminen toteaa.

IMG_3993

Lisätietoa
Rovaniemen kaupunki: suunnittelija Anne Luiro, puh. 0400 139 019, anne.luiro@rovaniemi.fi
Unicef: asiantuntija Sanna Koskinen, sanna.koskinen@unicef.fi, p. 050 5762293