Punaiseen tupaan tulossa julkinen sauna

RPS-Rovaniemi_esityskuva

Kuvassa Rovaniemi Public Sauna -tiimin havainnekuva tulevasta julkisesta saunasta. KUVA: SIPI HINTSANEN

Suomalaista saunakulttuuria

Joukko rovaniemeläisiä yrittäjiä aikoo rakentaa Katajarannan entiseen kulkutautisairaalaan julkisen saunan. ”Punaisena tupana” tunnettu rakennus on ollut tyhjillään pitkään.

Rovaniemen kaupunki on kevään aikana hakenut toimijaa, joka sitoutuu säilyttämään ja kunnostamaan punaisen tuvan. Hakijoilta on vaadittu realistista liiketoimintasuunnitelmaa ja sitä, että alue on kaupungin asukkaiden ja matkailijoiden ympärivuotisessa käytössä.

Määräaikaan mennessä hakemuksia tuli kolme. Tekninen lautakunta päätti tiistain kokouksessaan yksimielisesti valita kaavoituskumppaniksi Rovaniemi Public Sauna -tiimin. Kahdeksan hengen ryhmään kuuluu paikallisia eri alojen yrittäjiä ja asiantuntijoita.

Lautakunnan mukaan tiimin liiketoimintakonsepti oli paras, sillä se tuo eniten lisäarvoa kaupunkilaisille ja matkailijoille. Yrittäjät lupaavat tuottaa alueella korkeatasoisia sauna-, ravintola-, kokous- ja virkistyspalveluja.

”Julkisen saunan perustaminen on pitkäaikainen unelmamme ja on hienoa lähteä kehittämään hanketta yhdessä kaupungin kanssa”, sanoo projektia vetävä Julius Oförsagd.

”Haluamme tarjota paikallisille rauhoittumisen paikan kaupungin keskustan tuntumassa ja matkailijoille aidon suomalaisen saunakokemuksen. Aiomme vaalia punaisen tuvan perinnettä, mutta luoda myös nykyaikaisen saunaympäristön.”

Saunalle pääsee kävellen, pyörällä, autolla, hiihtäen, moottorikelkalla ja veneellä.

Hanke on tarkoitus toteuttaa vaiheittain: Ensin punaiseen hirsitupaan rakennetaan sauna ja sitä tukevat palvelut. Toisessa vaiheessa tontille on tämän hetken suunnitelmien mukaan tarkoitus tehdä lisää saunomis- ja ravintolakapasiteettia. Kolmannessa vaiheessa rakennetaan vielä lisää, jos siihen on tarvetta.

Kun lautakunnan päätös on saanut lainvoiman, kaupunki laatii yrittäjien kanssa yhteistyösopimuksen ja osapuolet alkavat yhdessä muuttaa asemakaavaa. Jotta julkinen sauna toteutuu, kaupunginvaltuuston pitää hyväksyä uusi asemakaava.

Jos asiat etenevät kaupungin ja yrittäjien toiveiden mukaan, rakentamaan voidaan päästä vuonna 2019.

Lisätietoja:
Markku Pyhäjärvi, kaavoituspäällikkö, markku.pyhajarvi(at)rovaniemi.fi, p, 040-5789283
Martti Anttila, teknisten palveluiden toimialajohtaja, martti.anttila(at)rovaniemi.fi, p. 040-5413645
Julius Oförsagd, projektin vetäjä, Rovaniemi Public Sauna -tiimi, julius(at)jocproductions.com, p. 040-8668737